DE VOLVO PENTA MB10 WINTERBEURT

DE VOLVO PENTA MB10 WINTERBEURT

De volvo Penta MB10 winterbeurt dient zorgvuldig te worden uitgevoerd. Want wanneer de motor een langere periode niet gebruikt wordt dan is het aan te bevelen om de motor goed te conserveren zodat er in het voorjaar niet allerlei problemen ontstaan

De motor tegen vorst beschermen. Bij direct gekoelde motoren is buiten water het koelmiddel van de motor. Als het gaat vriezen dan zal het water bevriezen en door dat het ijs uitzet kan de motor gaan scheuren. Het water kan worden afgetapt maar een lege koelruimte zal gaan roesten en dat is ook niet optimaal.

volvo penta mb10 winterbeurt
volvo penta mb10 winterbeurt

Antiviries

De koeling vullen met antivries is het beste want antivries is anti-corrosief.
Methode; laat de motor op bedrijfstemperatuur komen – zeker weten dat de thermostaat geopend is- stop dan de motor en sluit de buitenboordkraan van de koelwater toevoer. Draai vervolgens de wierpot open en start de motor en giet antivriesmengsel ( bv antivries en water 1 op 1) in de wierpot. Meestal is ongeveer 5 liter voldoende. Een goede methode is om bij de uitlaat te kijken of er antivries mengsel uit komt. Stop dan de Motor.
Door het aftapkraantje aan het motorblok te openen kan men controleren of dat het mengsel in het blok terecht is gekomen.

Olie verversen

Het is aan te bevelen om de olie voor de winter te verversen en het olie filter te vervangen. Dit kan gemakkelijk vlak voor het winterklaar maken worden uitgevoerd. Want dan komt de schone olie gedurende het warmdraaien voor het vullen met antivries door de gehele motor.

Conserveren

Omdat bij stilstand er altijd een uitlaatklep openstaat zal er roest vorming op de klepsteel en klepzetel ontstaan gedurende de winter. De uitlaat staat immers vol met vocht. Om roest vorming te voorkomen dienen de kleppen flink te worden ingevet. Draai daar voor de bougies er uit en breng olie aan op de kleppen. Laat vooral ook de olie om de kleppen lopen zodat de klepsteel ook beschermd wordt. Een goede methode is om met een oliesnip olie op de kleppen te spuiten en dan vervolgens de motor met de hand langzaam rond te draaien.
Tevens kan men flink olie op de zuigers zetten zodat cilinderwanden en zuigerveren beschermd zijn.

Brandstof systeem

Aangezien benzine tegenwoordig niet lang houdbaar is en ook door de toevoeging van bio-ethanol zeer agressief is, is het raadzaam om uw brandstof systeem te beschermen. Het toevoegen van additieven kan een oplossing zijn. Het is sowieso aan te bevelen om deze additieven het hele jaar te gebruiken maar voor de winter is het verstandig om het hele brandstof systeem te reinigen.
De brandstof opvoerpomp heeft aan de boven zijde een dekseltje wat met een centraal schroefje bevestigd is. Draai het schroefje los en neem het dekseltje weg. Hier onder zit een benzine zeef. De zeef en het inwendige zijn met bv remreiniger gemakkelijk schoon te maken en kunnen vervolgens met bv superspray worden geconserveerd.
Het zelfde geldt voor de carburateur. Demonteren uit elkaar nemen reinigen en conserveren.

Belangrijk voor de Volvo Penta MB10 winterbeurt

Het gebruik van antivries volgens de Britsch Standard kan schade aan impellers veroorzaken.

Het uitvoeren van onderhoud en met name het winteronderhoud is een precies karwei. De verantwoordelijkheid ligt ten aller tijden bij degene die de klus uitvoert. De bovenstaande richtlijnen en aanbevelingen zijn een goede leidraad voor het uitvoeren van het onderhoud maar er kunnen rechten aan worden ontleent. Daarom bevelen wij aan de werkzaamheden door de vakman te laten uitvoeren.

onderdelen en materialen kunt u vinden in de categorie service en onderhoud

Of bel voor een afspraak +31 513 622124

Winkelwagen
Scroll naar boven
Scan de code